Kar se je o usodi trenerja Zorana Zeljkovića ugibalo po nedeljski tekmi 34. kroga državnega prvenstva, ko Olimpija ni uspela premagati Mure, čeprav je imela vso tekmo igralca več, se je zgodilo danes dopoldne. Zeljković je bil poklican na izredni sestanek v upravo kluba, na katerem mu je vodstvo sporočilo, da ni več glavni trener članskega moštva. Z njim odhajata tudi pomočnik Džengis Čaušević in trener vratarjev Benjamin Levak, ki ju je Zeljković s seboj pripeljal iz Kopra. Vodstvo kluba, v katerem imajo glavno besedo predsednik Adam Delius, direktor kluba Igor Barišić in športni direktor Goran Boromisa, je tako zamenjalo že drugega trenerja v sezoni, potem ko je oktobra lani nogo dobil Portugalec Jaoa Henriquies.

​Zeljković: Krivec za neuspehe sem jaz

»Odločitev vodstva kluba me je malo presenetila, a v nogometu sem doživel že marsikaj. Na igrišču ni bilo tisto, kar sem želel, a morda imam jaz malo čudne poglede in vse skupaj vidim drugače. Tisti, ki malo bolj pozna stvari, že ve. Krivec za neuspehe sem jaz in prevzemam odgovornost. Obenem še vedno verjamem, da bi lahko naredili velike stvari. V življenju skušam biti realen, pri igralcih sem videl napredek, a ne gre čez noč. Klub to vidi drugače in jaz to spoštujem,« je za Dnevnik povedal Zoran Zeljković, ki je ostal zvest načelu, da ne pljuje v sod, iz katerega je nekoč pil. Z Olimpijo še podpisati sporazum o prekinitvi pogodbe.

Nemško-hrvaška vodstvena naveza se je dva kroga pred koncem državnega prvenstva odločila za šok terapijo. V boju za naslov podprvaka se prednost Olimpije pred vse boljšim Mariborom topi, saj je pred sobotnim velikim slovenskim derbijem v Ljudskem vrtu le še ena točka. Še pred slabim mesecem dni je vodstvo Olimpije v sporočilu za javnost zapisalo, da ima Zeljković popolno podporo. Od takrat je Olimpija zapadla v krizo igre, rezultatov in hierarhije, saj je na štirih tekmah osvojila le štiri točke: poraz z Mariborom, zmaga proti Domžalam, poraz s Celjem in remi z Muro. Začasno naj bi ekipo prevzel Boštjan Miklič, ki je v letošnji sezoni trener mladinske zasedbe in se bori za naslov prvaka. S članskim nogometom ima malo izkušenj, saj je vodil le nekaj tekem Triglava v drugi ligi. Vse skupaj meji že na kaos, saj so igralci dobili dva dni prosto, kar pomeni, da ekipa pred derbijem, ki odloča o podprvaku in boljšem izhodišču za evropske nastope, ne bo veliko trenirala.

Glavni krivec za neuspešno sezono brez lovorike ni le trener Zeljković, ampak predvsem vodstvo kluba, ki je po lanski osvojitvi dvojne krone vleklo poteze skregane z nogometno logiko. S svojeglavnim trofejnim trenerjem Albertom Riero niso podaljšali pogodbe, ampak je temperamenti Španec postavil temelje šampionskega Celja, medtem ko se je njegov naslednik Jao Henriques izgubil, saj nima izkušenj z bojem za lovorike. Ko je sredi oktobra lani po prihodu iz Kopra na trenersko klop sedel rojeni Ljubljančan Zoran Zeljković, je kazalo na boljše čase z dvema zmagama v konferenčni ligi (zaslužek milijon evrov), a spomladi Olimpija ni imela prepoznavne igre, kontinuitete rezultatov in napredka. Vnema igralcev je začela popuščati, ko so se začele težave in zamude z izplačili nagrad za lansko dvojno krono. Igralcem so bile obljubljene tudi premije za uvrstitev v evropsko konferenčno ligo, a jih niso prejeli, ker je šlo le za besedo, nič pa ni bilo zapisano na papirju. Da je Olimpija sploh dobila licenco za naslednjo sezono, so nekateri podpisali sporazume o odlogu plačil zaostalih obveznosti.

Igralci Olimpije so izgubili strast in le še hodijo v službo

Ker je Olimpija klub tujcev, pač hodijo le službo, saj je plačilo ob neizpolnjenih obljubah v glavnem enako, ne glede, kakšni rezultati. V njihovi igri ni več strasti, uživanja, igrivosti in pripadnosti zelenemu dresu, ampak vsi komaj čakajo konec sezone. Direktor Barišić se lani jeseni hvalil, da finančno stanje kluba še nikoli ni bilo boljše, a Olimpija bo morala prodajati najboljše igralce (Elšnik, Ratnik, Florucz, Vidovšek...), če bo želela preživeti in biti konkurenčna Mariboru na pogon turškega kapitala in Celju z ruskim kapitalom. V novi sezoni bo tudi težje zaslužili štiri milijone evrov, kolikor jih je Olimpija lani jeseni v konferenčni ligi, saj letos ne bo prvakinja, zato se bo težje uvrstiti v skupinski del tega tekmovanja.

Nov strošek bo tudi odpravnina ob predčasni prekinitvi pogodbe za trenerja Zeljkovića in sodelavcev. A tega so v nemški lastniki Olimpiji že vajeni, saj so morali plačati zajetne zneske po nekaj sto tisoč evrov vsem odpuščenim trenerjem, ki jih menjajo podobno hitro kot njihov predhodnik Milan Mandarić. Po neuradnih podatkih je zadnji na Fifa spor proti Olimpiji dobil še Albert Riera. Z dogajanjem v Olimpiji so vse bolj nezadovoljni tudi navijači na čelu z Green Dragons.